bus auto fiets
Menu

Hoge Wei II betekent:

groen en natuurinclusief wonen!

Hoge Wei II wordt een natuurinclusieve wijk, wat betekent dat het een groene en prettige leefomgeving biedt voor mens, dier en natuur. De natuurinclusieve elementen die worden toegepast leveren meer op dan alleen een mooie, groene uitstraling. Zo zorgt het voor verkoeling tijdens de zomerhitte, zuivert het de lucht, voorkomt het wateroverlast en biedt het voedsel en nestelgelegenheid voor dieren. Hieronder lees je meer over het natuurinclusieve karakter van Hoge Wei II!

De verschillende natuurinclusieve elementen van Hoge Wei II versterken elkaar en vormen een samenhangend geheel: zo kunnen dieren de groendaken gebruiken als natuurlijke voedselbron, vinden ze beschutting in de groene erfafscheidingen, drinken ze uit de wadi’s en nestelen ze in de nestkasten. Zo dragen we met Hoge Wei II samen met jou als toekomstige bewoner bij aan de biodiversiteit en een fijne leefomgeving voor mens en dier!

AdobeStock_282467397.jpg

Groendaken

Alle woningen van Hoge Wei II krijgen een houten of gemetselde berging die wordt voorzien van een groendak. Ook als je kiest voor een uitbouw, komt hier een groendak op. Deze groendaken – zogenoemde extensieve sedumdaken – bestaan uit minimaal 10 soorten plantjes, ook wel sedums genoemd. Bij oplevering zijn de groendaken voor het grootste deel begroeid, dus als nieuwe bewoner geniet je direct van een mooi groen dak! Een groendak biedt vele voordelen:

  • Wateropslag en -afvoer. Onder de sedums bevindt zich een drager en een filtervlies voor gelijkmatige opslag en afvoer van regenwater. Zo hoeft bij veel neerslag het regenwater niet alleen door de tuin opgevangen te worden;
  • Verkoeling. Een groendak op een uitbouw zorgt bij hoge temperaturen voor een koeler, aangenamer binnenklimaat en gaat zo hittestress tegen;
  • Biodiversiteit. Het groendak biedt een natuurlijke voedselbron voor insecten en vogels. Dit stimuleert en verhoogt de biodiversiteit;
  • Mooie uitstraling. De sedumplantjes kleuren mee met het seizoen: van mooi groen in het voorjaar tot bloeiend en kleurrijk in de zomer en een warme kleur in het najaar.
AdobeStock_449843316.jpg

Groene erfafscheidingen en nestelgelegenheden

Er komen bij Hoge Wei II groene hagen en gaashekwerk met hedera als erfafscheiding. Hedera is een wintergroene klimplant en zorgt dus het hele jaar door voor kleur in de tuin. Vanaf de achtergevel wordt de eerste 2,4 meter gaashekwerk met hedera volledig begroeid opgeleverd. Zo heb je direct een groen uitzicht en de privacy om in de achtertuin lekker op je terras te zitten. Daarnaast bieden de groene hagen en de hedera een slaap-, schuil- en nestelplaats voor veel vogelsoorten, zoals de heggenmus en de merel. Ook insecten zoals vlinders gebruiken het als schuilplaats en voedselbron.

Naast de groene erfafscheidingen komen er bij Hoge Wei II nestvoorzieningen voor vleermuizen en huismussen in de vorm van nestkasten in diverse achtergevels.

AdobeStock_87391318.jpg

Hemelwaterspuwers en grasbetontegels

De woningen van Hoge Wei II* krijgen aan de straatzijde een hemelwaterspuwer, met een fraai ontwerp waarin een bloem en vlinder is verwerkt. Hiermee wordt regenwater ‘uitgespuwd’ naar de straat. Naast de efficiënte waterafvoer – waardoor bij hevige regen de kans op een overbelaste riolering afneemt – bieden de hemelwaterspuwers een leuke speelgelegenheid voor kinderen!

Door klimaatverandering valt er steeds meer regen in een bepaalde periode en zijn er langere periodes van droogte. Daarom krijgt een deel van de openbare parkeervakken van Hoge Wei II waterdoorlatende grasbetontegels. Door deze natuurinclusieve vorm van bestrating kan het regenwater in de grond wegzakken en wordt wateroverlast voorkomen. Ook blijft het grondwater op peil, wat belangrijk is voor het leven van dieren en de groei van planten en bomen. Tot slot dragen de grasbetontegels natuurlijk ook bij aan de mooie, groene uitstraling van de wijk.

* De 3 woningen aan de Peperstraat krijgen vanwege hun ligging geen hemelwaterspuwer.

Klokgroep_Hoge_Wei_shot1---web.jpg

Wadi's

Dit Arabische woord is in Nederland een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Je ziet deze groene greppels steeds vaker terug in nieuwbouwwijken met een groen karakter. Zo ook bij Hoge Wei II, waar 2 wadi-plekken komen. Een wadi is een ingenieuze en duurzame manier om regenwater in het grondwater te laten infiltreren. Door de beplante bovenlaag met doorlaatbare bodem wordt het regenwater gezuiverd en opgenomen in de ondergrond. De wadi helpt zo tegen wateroverlast en droogte. Naast deze functie – en de groene verrijking van het straatbeeld – dragen de wadi’s ook nog eens bij aan de biodiversiteit doordat vogels en insecten er voedsel kunnen vinden. Zo zorgen de wadi’s in Hoge Wei II echt voor een win-win-win situatie!

Een groene omgeving als je achtertuin

Wonen in Hoge Wei II voelt heel intiem, met de gezellige dorpskern van Oosterhout dichtbij. Het Betuwe-wonen komt hier echt tot leven. Van de prachtige uiterwaarden van de Waal, uitgestrekte graslanden, fruitgaarden tot het Oosterhoutse Bos. Agrarische gronden en fraaie bebouwing in landelijke stijl wisselen elkaar af. Je woont dicht bij Nijmegen-Noord en -centrum, maar geniet tegelijkertijd van de rust en prettige sfeer van een dorp met haar voorzieningen: je hebt hier echt het beste van beide werelden!

 

Er valt genoeg te beleven rond Hoge Wei II. Wandel door de uitgestrekte graslandschappen, of waai lekker uit terwijl je over de dijk fietst om vervolgens te stoppen bij de gezellige brasserie voor een kop koffie met een stuk huisgemaakte appeltaart. Geniet van de weidse uitzichten over de uiterwaarden en De Waal, de enorme openheid van het agrarische landschap, afgewisseld met bebouwing en het Oosterhoutse Bos met haar vele zangvogels, bijzondere bomen en frambozen.